Hoe stel ik een kredietrapportage op via Infine-Visionplanner SBR?

Via Infine-Visionplanner SBR kunt u kredietrapportages opstellen om deze vervolgens te versturen naar de uitvragende bank. Onderstaand staan de stappen beschreven hoe u een kredietrapportage op kunt stellen.

Let op: Voordat aanleveringen gedaan kunnen worden op de productieomgeving moet u zijn aangesloten bij SBR banken. Dit kunt u zelf regelen via de website van SBR banken.

Stap 1 | Gegevens exporteren

- Klik in de jaarrekening op de knop "Visionplanner SBR" en hierna op "Rapport exporteren".

- Klik bij de mededeling dat de jaarrekening opgeslagen moet worden op "Ja".

- Klik op "Inloggen", u wordt doorgestuurd naar de site van Visionplanner. Log hier in met uw accountgegevens en kies voor "Toestaan". Sluit hierna het browservenster.

- Klik op "Nieuw".

- Vul de dossiernaam in, geef bij 'Soort taxonomie" aan dat het om een kredietrapportage gaat en selecteer de gewenste taxonomie. Eventueel kan het dossier van vorig jaar geselecteerd worden als dit aanwezig is in Visionplanner. Klik hierna op "Ok".

- De cijfers en toelichtingsteksten worden geëxporteerd, als dit klaar is zal het dossier in de browser geopend worden. Klik dan op "Klantenkaart" en kies voor "Gegevens ophalen". De algemene gegevens van uw klant zullen dan gevuld worden.

Stap 2 | Rapport opstellen

- Klik op "Rapportages" en open de kredietrapportage door er op te klikken.

- Aan de rode uitroeptekens ziet u welke gegevens nog aangevuld moeten worden. Vul deze gegevens aan. Is het niet geheel duidelijk wat u in moet vullen bij een bepaalde validatiemelding? In het artikel Veel voorkomende validatiemeldingen in de kredietrapportage staan de veel voorkomende validatiemeldingen beschreven met daarbij een oplossing voor de melding.

- Controleer eventueel de ingelezen gegevens en sluit de kredietrapportage.

Stap 3 | Rapport versturen

Als de taxonomie is uitgewerkt kan er een XBRL-instance en een PDF-document gegenereerd worden door op de blauwe pijltjes te klikken. Als er geen validatiemeldingen meer zijn dan is er een valide XBRL-instance dat verzonden kan worden naar het bankenportaal.

Voor het verzenden van het SBR-rapport is een PKI-overheidscertificaat nodig. Dit certificaat moet eenmalig geselecteerd worden in Visionplanner op de computer waarmee het SBR-rapport verzonden wordt naar de bank.

Bij het aanleveren van het SBR-rapport moeten 2 keuzes gemaakt worden:

BIV-omgeving: BIV is de afkorting voor Bancaire Infrastructurele Voorziening. De BIV is het portaal dat de banken gebruiken voor het ontvangen van SBR-berichten. Voor testaanleveringen moet hier gekozen worden voor 'Acceptatie'. Voor echte aanleveringen die voor een bank bestemd zijn moet gekozen worden voor 'Productie'.

Bank: Hier moet een bank gekozen worden waar de SBR-kredietrapportage naar verzonden moet worden. Een testaanlevering op de Acceptatie-omgeving komt nooit bij een bank terecht. Daarom kan op de Acceptatie-omgeving geen bank gekozen worden.

Wachtwoord certificaat: Bij iedere aanlevering is het noodzakelijk dat het wachtwoord van het PKI-overheidscertificaat wordt ingevuld. Vanuit veiligheids- en privacy-overwegingen worden zowel het certificaat als het wachtwoord niet opgeslagen in Visionplanner.